Husk Dette Før du Udlejer Din Andelsbolig

I takt med, at teknologien har gjort det lettere at udleje bolig som privatperson, er mængden af udlejede boliger vokset ganske betydeligt de seneste par år. Der er forskellige meninger om, hvorvidt det er en positiv eller negativ udvikling, og det er stadig en debat der raser. I bund og grund er det nok som så meget andet nyt: der er gode og dårlige sider af den nye teknologi, og måden vi benytter den på, men i sidste ende er det et udtryk for fremskridt. Vi bør stadig gå stille og roligt fremad, så vi kan udglatte de eventuelle problemer der måtte opstå, men i bund og grund bør vi imødekomme forandringen.

Der er dog nogle ting man skal være opmærksom på, hvis man selv ønsker at udleje sin bolig. Der er en helt masse forskellige regler på området, og det kan blive en dyr fornøjelse hvis man overser nogle af dem. Teknologien gør visse aspekter nemmere, men det er stadig dig der er ansvarlig for, at alting kører efter bogen. Hvis du overser noget, eller laver en fejl, så er det dig der hæfter for det.

Her er det værd at være opmærksom på, at reglerne skifter en smule, afhængig af hvilken type bolig det er, du ønsker at udleje. Hvis du har en god kammerat, der har rigtigt gode erfaringer med at udleje sin ejerlejlighed, så kan det være fristende at læne dig op af hans råd og erfaringer. Men hvis den bolig du ønsker at udleje er en andelsbolig, så kan det godt være, at du ikke kan gå helt samme vej som din kammerat. En andelsbolig er underlagt nogle særlige krav og regler, og de stemmer ikke altid overens med det, som en udlejer af en ejerlejlighed vil skulle tage sig af.

En af de ting, som mange der ønsker at udleje en andelsbolig let kan komme til at overse, er kravet om, at det du udlejer er en Energimærke andelsbolig. Altså en andelsbolig der allerede har fået udfærdiget en energirapport og fået et dertilhørende energimærke.

Det er et forholdsvist nyt lovkrav, at udlejede andelsboliger skal komme med et energimærke, så det er ikke alle der er opmærksomme på det. Det er dog en regel der giver ganske god mening: i Danmark har lejere krav på, at vide hvad det er de skriver sig op til, når de vælger at leje en bolig. Det inkluderer en form for forståelse af boligens energiforbrug. Hvis du ikke kan præsentere lejerne for en energimærkning, så har de ingen anelse om, hvor meget boligen kan risikere at koste dem i energi.

Det er heller ikke kun de økonomiske aspekter af energi-forbruget der spiller ind: de fleste mennesker i dag er opmærksomme på klima-forandringerne, og har derfor en interesse i, at leje en bolig med en fornuftig energimærkning.