KØKKENHAVEN I APRIL

Nu er det ved at være alvor, køkkenhaven skal gøres klar nu. Skal man grave eller fræse jorden skal det være nu. Såning inden døre! Kartofler sættes til forspiring.

Plastafdækning!

Det er nu du opstiller plasttunneler over de bede hvor der sidst i April skal sættes forspirede kartofler. Plasttunnelen eller plast direkte på jorden, varmer nemlig jorden op så de forspirede kartofler begynder at vokse med det samme de er sat i jorden. Det er dejligt at kunne høste tidlige kartofler men husk at allerede 3-4 uger efter kommer de senere kartofler, så sæt kun så mange du mener at kunne spise indtil da.

Når jorden er bekvem!

Ved bekvem jord forstås at jorden skal være tilstrækkelig varm til at frøene kan udvikle sig. Man taler om tidlig eller sen jord.

En tidlig jord er let og luftig, den indeholder meget sand og grus. Denne jord varmes hurtigt op og man kan derfor tidligt begynde at så frø i den.

En sen jord består mest af ler, den er tung at arbejde med og er kold i lang tid.

Begge jordtyper har godt af at blive beriget med humus. Humus er meget omsatte (modsat friske) organiske planterester. Den fås fra kompostbunken.

Først i April!

Vent med at så noget i køkkenhaven, selv en tidlig jord er for kold til at der bliver noget godt resultat.

Sidst i April!

Nu plantes det første hold salat ud, for at beskytte de små planter mod frost dækkes med insektnet eller en plasttunnel.

Stress!

Lad være med at få stress. Det der ikke nås i April kan sagtens nås i Maj. Oftest gør den lave jordtemperatur i April at det der sås i Maj bliver lige så stort selvom det er sået senere.

Forebyggende ukrudtsbekæmpelse!

Når man skal så sin køkkenhave til er det vigtigt at man river området over lige inden såning. Det ødelægger nemlig mange af de ukrudtsspirer der allerede er i gang med at spire.

Efter nogle dage kan man godt forsigtigt rive stykket igennem igen, og igen efter yderligere nogle dage. Når dine frø begynder at spire frem har du givet dem et lille forspring overfor ukrudtet.

Persille og gulerødder er ret længe om at spire. Her kan det være en fordel at så i lidt pottejord, lagt ud i rækker ovenpå jorden. Den er nemlig ukrudtsfri.

Nattefrost!

Helt frem til sidst i Maj er der mulighed for nattefrost, Men i Maj måned er jorden så varm, at den afgiver strålevarme nok om natten til at beskytte de fremspirede planter mod kulde ned til frysepunktet. Det kan dog blive nødvendigt med afdækning.

Det gælder ved minusgrader og på udsatte steder hvor temperaturen er lavere end normale steder.

Aprilkalenderen!

Først lægges stikløg og kartofler. Afdækning med klar plastic giver tidligere høst.

Der sås Persille, Skalærter, Gulerødder og radiser.

Salat og Dild sås første og anden gang med 14 dages mellemrum.

Så sås Porrer, til sommer-og efterårsbrug, Rødkål, Hvidkål, Spidskål, Rosenkål og Grønkål.

Høst:

De første rabarber kan trækkes sidst i måneden. Der kan høstes Persille og Purløg fra drivhuset.

Arbejde:

Begynd tidligt på at grave brændenælde, kvikgræs og skvalderkål op. Det gøres bedst med en greb. Man skal huske at trække alle rødderne op.