KØKKENHAVEN I JULI

I juli måned er der allerede mange afgrøder der kan høstes af. Der er salater i mange afskygninger, jordbær, nye kartofler, radiser, purløg, persille og en lang række krydderurter. Så kommer der også Kirsebær, Stikkelsbær, Ribs, Solbær og hindbær. I drivhuset modner de første Agurker og tomater.

Den dejlige krydderurt Basilikum har nu vokset sig stor i bunden af drivhuset og man kan plukke løs af bladene der bruges i f.eks. tomatsalat eller på hvidløgsbrød. Husk basilikum ynder varme og ikke tåler blæst og kulde. Juli er også en feriemåned. Skal i væk i en periode så glem ikke at træffe foranstaltninger til vanding og udluftning af drivhuset.

Ferietiden

Har i ikke nogen der kan passe jeres køkkenhave mens i er væk, så vand det hele grundigt igennem lige inden i tager af sted og åben vinduerne i drivhuset så det hele ikke går til hvis det bliver hedebølge.

Man kan anskaffe sig en vandingstimer fra Gardena. Den kan indstilles til at vande de steder hvor det er nødvendigt, med indstilling af dage og tid. Den kan om nødvendigt sættes til en lille vandingsstation der på skift sender vandet ud til forskellige vandere som er placeret de steder hvor der skal vandes.

Endelig kan man anskaffe sig en automatisk vinduesåbner til drivhuset.

Få frøposerne frem igen

Vintergulerødder skal sås i begyndelsen af Juli og der er en lang række køkkenhaveplanter der skal fornys sommeren igennem fordi de gamle man såede bliver for store og uspiselige. En del af dem er nævnt i nedenstående. Husk at når et bed er tømt er det tid til at sætte noget nyt der så der hele tiden er planter til at udnytte kvælstoffet i jorden, ellers forsvinder den blot.

Salat

Husk at for at have salat til hele sommeren, er det vigtigt at så nye hold ud ca. hver 3 uge. De fleste familier spiser ikke mere end højest et salathoved om dagen, så lad være med at så mere ud end nødvendigt. 15-20 salatfrø pr gang.

Det er en god ide at starte de nye hold salat i drivhuset. Hvis de sås i små spagnumpotter eller andet hvor de kan plantes ud direkte fra uden at beskadige roden, er det bedst da de ikke ynder at blive plantet om. Så 2-3 frø i hver potte og tynd så ud når det spirer, så der er en plante i hver potte. Salatfrø kan godt have svært ved at spire nu hvor jorden er varm. Det kan man afhjælpe ved at sætte dem rigtigt køligt de første dage og overbruse med koldt vand.

Der er en mangfoldighed af forskellige salater. Gør brug af den store variation så der er flere salater at vælge mellem.

Spis rigeligt med salat hver dag. Det er sundt og det smager dejligt. Bland forskellige ting i salaten. Tomat, agurk, løg, fint snittet hvidkål eller rødkål, kinaradisse, fetaost, oliven, ristede pinjekerner, kogte æg, purløg, persille og meget meget andet.

Hjemme hos os spiser vi en stor skål salat hver dag inden aftenmåltidet. Så er bunden lagt og man er ikke så tilbøjelig til at proppe sig med det der feder. Ja faktisk er der ikke noget i vejen for at nøjes med salaten.

Radiser

Radiser skal også sås regelmæssigt sommeren igennem.

Jordbær

Man kan stadig plukke jordbær, men man skal huske at dække af med net, hvis man gerne selv vil have nogle jordbær, ellers tager fuglene dem alle. Har man mange bær er det en god ide at fryse overskuddet ned.

Efter plukning kan man gøde med naturgødning eller NPK.

Efter plukningen er det også tid til at tænke på at tage stiklinger. Udvælg udløbere fra de planter der gav godt og som er sunde, det er interessant at det ikke nødvendigvis er de planter der laver mange og store udløbere, der giver det bedste udbytte, snarere tværtimod.

Man kan mens man plukker sætte en pind ved de bedste planter, så man husker dem når det er tid til at tage udløbere. Planterne sætter udløbere ud til alle sider og man kan blot løfte de egnede udløbere over i en lille potte med jord, når de er vokset til klipper man dem fri og planter dem ud det nye sted.

Når de har fået fat med rødderne skal man give gødning.

Man skal ikke anlægge et nyt jordbærbed der hvor det gamle er fjernet, af hensyn til risikoen for jordbærnematoder, andre skadedyr og sygdomme.

Et stort problem med jordbær er ukrudt, det er vanskeligt at holde helt frit, så man kunne måske overveje at plante de nye jordbær ud i sort fiberdug. Den tillader vand at trænge ned men forhindrer ukrudt i at vokse.

Det gamle jordbærbed er måske tjenlig til et par sæsoner mere, men hvis de har været kraftigt angrebet af gråskimmel vil de have godt af at blive klippet ned, så skyder de igen. Husk at vande jordbærbedet hvis det har været tørt.

Bønner

Husk at lave et stativ så bønnerne har noget at vokse op af.

Kartofler

Man skal huske at hyppe kartoflerne flere gange sommeren over.

Omkring 1 Juli er der fare for kartoffelskimmel, så er det på tide at bruge et kobbermiddel . Det annonceres i dagspressen og det er vigtigt at det gøres lige efter at det bliver annonceret. Det skal gøres flere gange da midlet let regner af.

Purløg

Purløg der er kommet i blomstring er ikke særlig god at klippe af, stræb derfor efter at de enkelte tuer af purløg klippes helt ned en gang imellem, så har du frisk purløg sommeren igennem.

Dild

Næste hold dild sås nu og så hver måned fremover så man har frisk dild hele sommeren. Husk at dild kan godt lide et ekstra tilskud kvælstof.

Asparges

Vi er stoppet med at stikke/plukke asparges. Nu skal de gødes. Det er en grådig plante og især bruger de meget kali og kvælstof.

Man kan f.eks. bruge Nitrophoska 12-5-14. Første gang var da stikningen sluttede ved skt. Hans. Herefter anden og tredje gang med 4-5 ugers mellemrum.

Udtynding af frugter

Nu skal man gå frugttræerne igennem for at fjerne overflødige frugter. Hvis der vokser for mange frugter på hver gren, bliver de små og kedelige.

Nedbinding af grene på frugttræer

Det er en kendt sag i fagkredse, at hvis man tvinger grenene på frugttræerne til at vokse mere eller mindre vandret, vil de sætte flere blomsterknopper og dermed frugt, end hvis de havde vokset normalt. Tidspunktet for nedbindingen er sidst i Juli og i August mens grenene endnu er bløde.

Gøres det på dette tidspunkt vil det normalt være nok at binde i 3-4 uger. Man kan binde ned med snor til jorden eller stammen.

Man kan hænge sten i poser eller man kan gøre som jeg har set på en frugtplantage i Tyskland, de støbte små gips eller betonvægte som blev fastgjort til grenene med tøjklemmer.

Man kan bruge æggebakker som form. Man vikler et stykke ståltråd om klemmen og stikker tråden i den våde cement eller gips. På denne måde kan man genbruge dem år efter år og de er lette at sætte på.

Lusetid

Når det er sommertid, så er det også tid til at lusene kommer, til tider i store mængder. Det kan se afskrækkende ud med lus i store klaser men det ser ofte værre ud end det er. Planterne klarer sig selv og med hjælp af naturens egne “aflusere”, som mariehøns og svirrefluelarver så bliver skaden kun sjældent så stor at planterne bliver ødelagt. Fugle som gråspurve og mejser spiser også en stor del lus, som de formelig skræller af.

Store frugttræer og buske klarer sig sagtens overfor et angreb af bladlus, men har man et lille nyplantet træ eller en busk der er angrebet, må man nok skride til handling.

Kan man leve med nogle bladlus, blot de ikke ødelægger ens planter, så kan man gribe til forskellige alternative metoder, der måske ikke virker helt så effektivt som gift, men som reducerer plagen og holder angrebet i ave. For det første kan man vælge at spule de angrebne steder med en vandslange, det fjerner en del bladlus. Man kan også bruge et mere naturligt middel som insektsæbe, der også kan købes på planteskolen. Det er biologisk nedbrydeligt.

I drivhuset angribes vore planter af forskellige skadedyr.

Hvis du er på vores Mailliste, får du også løbende varsler om begyndende angreb af skadedyr og plantesygdomme. Hvis du ikke er tilmeldt endnu kan du trykke her for tilmelding.

Drivhuset

Der er nu både varme og sollys, det betyder at der kan blive meget varmt i drivhuset. Så varmt at man kan få ødelagt sine planter. Derfor skal man huske at åbne vinduer og nogle gange døre i drivhuset.

En automatisk vinduesåbner er god at anskaffe sig, den reagerer på varmen ved at udvide sig, denne udvidelse er så konstrueret således at den får vinduesåbneren til at åbne vinduet. Jo varmere des mere åbnes vinduet.

Her skal også vandes regelmæssigt. Helst om dagen, da aftenvanding køler for meget før natten. I juli måned kan man også køle ekstra ved at holde jord og gangarealer fugtige ved overbrusning. Det giver en høj luftfugtighed som planterne nyder godt af.

Senere på vækstsæsonen er der større risiko for svampeangreb og så skal man til at holde lav luftfugtighed, men mere om det senere.

Agurker og meloner

Husk løbende at binde de nye skud op så der kommer lys og luft til hele planten.

Tomater

Alle de små sideskud der kommer i bladhjørnerne, skal knibes af, kun topskuddet lades tilbage.

Gødning og vanding

Sommeren igennem er det nødvendigt at holde øje med planterne for at se om de mangler gødning og vand.

Det er som regel først og fremmest kvælstof de kommer til at mangle, det kan ses ved at planterne bliver lysegrønne og lidt kedelige i udseendet.

Selleri, kål og porrer er planter der har et særligt stort gødningsbehov.