KØKKENHAVEN I JUNI

I juni måned er det meste sået og plantet ud i køkkenhaven. Nu forestår så en periode hvor det er vigtigt at passe de spæde afgrøder, med lugning, vanding og eventuelt gødskning.

Det er en periode med skadedyr, af mange forskellige arter, der også skal tages hånd om.

Har man startet tidligt med forspirede kartofler under plastic, er det også tiden til den første høst af nye kartofler. Det samme gælder med tidligt startet salat og spinat, her kan man nu begynde at høste den første løn for sin møje.

Man har længe klippet af purløg der overvintrede og udplantet persille er nu ved at være så kraftigt at man kan begynde at klippe.

Ellers går tiden med at nyde sommeren og tålmodigt betragte hvordan afgrøderne vokser.

Såning og plantning i Juni er ikke for sent

Hvis man er lidt sent ude med sin køkkenhave, skal man vide at det faktisk ikke har den store betydning om man har sået og plantet sin køkkenhave til i begyndelsen af Juni eller om det er blevet gjort tidligere.

Har vi haft et ekstraordinært varmt forår, er der selvfølgelig godt gang i de tidligt udplantede afgrøder. Men ofte er man for tidligt ude med såningen og så ser man ikke så sjældent, at det senere såede får en bedre start i den nu varmere jord.

I den sidste ende er begge hold grøntsager klar på næsten samme tid.

Bønner og græskar

Det er først nu det er tiden at så bønner og græskar. Tidligere var jordtemperaturen alt for kold. Husk at bønner skal have et stativ at vokse op ad.

Har du en kompostbunke skulle du prøve at sætte en enkelt græskar her og se hvordan den bliver kæmpestor.

Salat

Husk at for at have salat til hele sommeren, er det vigtigt at så nye hold ud ca. hver 3 uge.

De fleste familier spiser ikke mere end højest et salathoved om dagen, så lad være med at så mere ud end nødvendigt. 15-20 salatfrø pr gang.

Det er en god ide at starte de nye hold salat i drivhuset. Hvis de sås i små spagnumpotter eller andet hvor de kan plantes ud direkte fra uden at beskadige roden, er det bedst da de ikke ynder at blive plantet om.

Så 2-3 frø i hver potte og tynd så ud når det spirer, så der er en plante i hver potte.

Der er en mangfoldighed af forskellige salater. Gør brug af den store variation så der er flere salater at vælge mellem.

Spis rigeligt med salat hver dag. Det er sundt og det smager dejligt.

Bland forskellige ting i salaten. Tomat, agurk, løg, fint snittet hvidkål eller rødkål, kinaradisse, fetaost, oliven, ristede pinjekerner, kogte æg, purløg, persille og meget meget andet.

Hjemme hos os spiser vi en stor skål salat hver dag inden aftenmåltidet. Så er bunden lagt og man er ikke så tilbøjelig til at proppe sig med det der feder.

Ja faktisk er der ikke noget i vejen for at nøjes med salaten.

Radiser

Radiser skal også sås regelmæssigt sommeren igennem.

Jordbær

Snart kan man plukke jordbær, men man skal nok huske at dække af med net, hvis man gerne selv vil have nogle jordbær, ellers tager fuglene dem alle.

Har man mange bær er det en god ide at fryse overskuddet ned.

Husk de skal ikke gødes om foråret, da de ellers vokser for kraftigt i bladene, hvilket betyder færre bær.

Efter plukning kan man gøde. Efter plukningen er det også tid til at tænke på at tage stiklinger. Planterne sætter udløbere ud til alle sider og man kan blot løfte de bedste udløbere over i en lille potte med jord, når de er vokset til klipper man dem fri og planter dem ud det nye sted. Et stort problem med jordbær er ukrudt, det er vanskeligt at holde helt frit, så man kunne måske overveje at plante de nye jordbær ud i sort fiberdug. Den tillader vand at trænge ned men forhindrer ukrudt i at vokse.

Kartofler

Man skal huske at hyppe kartoflerne flere gange sommeren over.

Omkring 1 Juli er der fare for kartoffelskimmel, så er det på tide at bruge et kobbermiddel.

Det annonceres i dagspressen og det er vigtigt at det gøres lige efter at det bliver annonceret. Det skal gøres flere gange da midlet let regner af.

Dild

Næste hold dild sås nu og så hver måned fremover så man har frisk dild hele sommeren. Husk at dild kan godt lide et ekstra tilskud kvælstof.

Artiskok

Artiskokken kan godt plantes ud nu. Den kan købes i potter på de fleste planteskoler. Denne flotte plante bliver næsten lige så stor som rabarber.

De velsmagende blomsterstande gør det umagen værd at plante den ud i køkkenhaven. Med grundig afdækning kan den overvintre, det er dog ikke alle vintre de klarer.

Selve planten er også dekorativ og blomsterne er smuk at se på eller tage ind i vaser. De kan også tørres.

Vækstkrav: Artiskok er på sin nordgrænse i Danmark så den fryser let bort i strenge vintre. Jorden skal være veldrænet, næringsrig og varm. Den trives bedst i fuld sol.

Den udplantes med 100-150 cm afstand. De ældre planter udtyndes om foråret så der kun er 8-10 skud tilbage. Vil man have store blomsterhoveder må man udtynde antallet så der kun er 2-3 stk. pr stængel.

Asparges

Til Skt. Hans stopper vi med at stikke/plukke asparges. Herefter skal de gødes.

Det er en grådig plante og især bruger de meget kali og kvælstof. Man kan f.eks. bruge Nitrophoska 12-5-14. Første gang når stikningen slutter. Herefter anden og tredje gang med 4-5 ugers mellemrum.

Nedbinding af grene på frugttræer

Det er en kendt sag i fagkredse, at hvis man tvinger grenene på frugttræerne til at vokse mere eller mindre vandret, vil de sætte flere blomsterknopper og dermed frugt, end hvis de havde vokset normalt. Tidspunktet for nedbindingen er sidst i Juli og i August mens grenene endnu er bløde.

Gøres der på dette tidspunkt vil det normalt være nok at der er bundet i 3-4 uger. Man kan binde ned med snor til jorden eller stammen.

Man kan hænge sten i poser eller man kan gøre som jeg har set på en frugtplantage i Tyskland, de støbte små gips eller betonvægte som blev fastgjort til grenene med tøjklemmer.

Man kan bruge æggebakker som form. Man vikler et stykke ståltråd om klemmen og stikker tråden i den våde cement eller gips. På denne måde kan man genbruge dem år efter år og de er lette at sætte på.

Lusetid

Når det er sommertid, så er det også tid til at lusene kommer, til tider i store mængder. Det kan se afskrækkende ud med lus i store klaser men det ser ofte værre ud end det er. Planterne klarer sig selv og med hjælp af naturens egne “aflusere”, som mariehøns og svirrefluelarver så bliver skaden kun sjældent så stor at planterne bliver ødelagt.

Fugle som gråspurve og mejser spiser også en stor del lus, som de formelig skræller af.

Store frugttræer og buske klarer sig sagtens overfor et angreb af bladlus, men har man et lille nyplantet træ eller en busk der er angrebet, må man nok skride til handling.

Kan man leve med nogle bladlus, blot de ikke ødelægger ens planter, så kan man gribe til forskellige alternative metoder, der måske ikke virker helt så effektivt som gift, men som reducerer plagen og holder angrebet i ave.

For det første kan man vælge at spule de angrebne steder med en vandslange, det fjerner en del bladlus. Man kan også bruge et mere naturligt middel som insektsæbe, der også kan købes på planteskolen. Det er biologisk nedbrydeligt.

I drivhuset angribes vore planter af forskellige skadedyr.

Hvis man kunne tænke sig at få en diagnose på hvilke skadedyr der nu angriber vores planter kan man trykke HER. Her er mange gode råd om skadedyr og bekæmpelsesmidler.

Drivhuset

Der er nu både varme og sollys, det betyder at der kan blive meget varmt i drivhuset. Så varmt at man kan få ødelagt sine planter. Derfor skal man huske at åbne vinduer og nogle gange døre i drivhuset.

En automatisk vinduesåbner er god at anskaffe sig, den reagerer på varmen ved at udvide sig. Denne udvidelse er konstrueret så den får vinduesåbneren til at åbne vinduet. Jo varmere des mere åbnes vinduet.

Her skal også vandes regelmæssigt. Helst om dagen, da aftenvanding køler for meget før natten.

I juni måned kan man også køle ekstra ved at holde jord og gangarealer fugtige ved overbrusning. Det giver en høj luftfugtighed som planterne nyder godt af.

Senere på vækstsæsonen er der større risiko for svampeangreb og så skal man til at holde lav luftfugtighed, men mere om det senere.

Agurker og meloner

Nu skal man plante agurk og melon. Ja alle varmekrævende planter skal plantes ud i drivhuset nu.

Tomater

Alle de små sideskud der kommer i bladhjørnerne, skal knibes af, kun topskuddet lades tilbage.

Gødning og vanding

Sommeren igennem er det nødvendigt at holde øje med planterne for at se om de mangler gødning og vand. Det er som regel først og fremmest kvælstof de kommer til at mangle, det kan ses ved at planterne bliver lysegrønne og lidt kedelige i udseendet.

Selleri, kål og porrer er planter der har et særligt stort gødningsbehov.