Januar og februar

Langt de fleste gøremål i køkkenhaven foregår forår, sommer og efterår. Så tag det bare roligt her mens det stadig er vinter.

Vi vil gerne give dig alle relevante oplysninger om hvordan du dyrker og passer din køkkenhave.

Vi vil også gerne give dig en masse inspiration til hvordan du skal bruge din køkkenhave. Det er alt sammen under forberedelse og vi vil være klar med det meste i løbet af Februar måned. Så hold øje med vores sider om køkkenhaven.

Til Marts går det løs!!!

Indtil da vil vi gerne skrive en lille huske kalender for hvad du kan gøre her i Januar og Februar.

Januar:

Nu er tiden inde til at rydde op, anlægge stier, opstille nyt drivhus eller reparere det gamle, reparere redskaber og ikke mindst forberede den nye sæson.

Kompost

Det er også tiden at bringe kompost ud hvor den kan gøre gavn i køkkenhaven og bede. Langt de fleste kommuner har gratis kompost til afhentning på de kommunale genbrugspladser.

Højbede

Har du, eller forbereder du højbede, så er det nu du kan grave dem igennem. Læg først et lag kompost (5-10cm) ud og grav så stykket igennem med en spade.

Såning

I Januar kan man så løg og porrer i såkasser, og lade dem stå et lunt sted inden døre.

Frugthaven

I frugthaven kan man godt plante frugttræer hele vinteren, blot jorden ikke er frossen eller alt for våd.

Giv frugtbuskene og frugttræerne rigeligt med kompost. Det hæmmer også ukrudtets vækst. Det er nemlig ikke godt for de omkringløbende rødder fra hindbær, at grave eller hakke dybt i jorden lige omkring busken. Heller ikke solbær og ribs bryder sig om gravning eller hakning tæt ved rødderne.

Februar:

Rabarber og purløg

Man kan hente et par blokke af rabarber og purløg fra haven.

Rabarber sættes i en kasse med tørvestrøelse og jord, der er fugtet godt igennem. Kassen stilles på kældergulvet, så vil der hurtigt dannes stilke og blade.

Udsåning

Tomater, blomkål og Auberginer kan man nu så i det opvarmede drivhus eller i vinduet.

Kartofler

Ved slutningen af Februar kan man stille lidt kartofler til spiring. Men har man blot til en lille række meget tidligt, er der nok til nogle festmåltider, indtil en større mængde tidlige kartofler viser sig i køkkenhaven et par uger senere.

Ikke for tidligt!

Langt de fleste afgrøder foretrækker at blive plantet i varm jord. Sår man dem i kold og våd jord, udvikler de sig ikke hurtigere end dem der plantes et par uger senere, og nogle af dem kommer måske slet ikke op.

April er årets travleste måned så der er god tid.